Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Νέοι Ελληνες επιστήμονες διαπρέπουν στο εξωτερικό

Πήγαινε κάτω

Νέοι Ελληνες επιστήμονες διαπρέπουν στο εξωτερικό Empty Νέοι Ελληνες επιστήμονες διαπρέπουν στο εξωτερικό

Δημοσίευση από juliet Τρι 31 Μαρ 2009, 19:44

Στην κορυφή 4 Ελληνες επιστήμονες

«Πάντα με ενδιέφερε να ασχολούμαι με τον άνθρωπο. Με κάτι που θα είχε άμεση συμβολή στην κοινωνία. Το κοινωνικό όφελος είναι κίνητρο για την επιστήμη». Ο Νίκος Παραγιός, ένας από τους τέσσερις Ελληνες επιστήμονες που συμπεριλήφθησαν στη λίστα των 35 πιο καινοτόμων νέων επιστημόνων -όπως τους επέλεξε το περιοδικό Technology Review του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ)

Ο ίδιος, όπως και οι άλλοι τρεις Ελληνες επιστήμονες που διακρίθηκαν, είναι νέοι κάτω των 35 ετών που εργάζονται έξω από τα σύνορα της χώρας, προσπαθώντας να βρουν φως στους λαβυρίνθους της επιστήμης. Και όλα αυτά, μακριά από τη δημοσιότητα.
O σύλλογος των αποφοίτων του ΜΙΤ αποφάσισε να τους τιμήσει με ειδική εκδήλωση στο Ευγενίδειο Πλανητάριο.
Ο κ. Παραγιός ασχολείται με τον τομέα της Ψηφιακής Επεξεργασίας Ιατρικών Εικόνων. «Αυτό με ένα απλό παράδειγμα σημαίνει το εξής», εξηγεί. «Σήμερα οι γιατροί παίρνουν στα χέρια τους μια αξονική τομογραφία και προσπαθούν διά της οράσεως να καταλάβουν αν, για παράδειγμα, ο ασθενής πάσχει από καρκίνο. Πρέπει να είναι κάτι εμφανές για να το εντοπίσουν. Εμείς με την έρευνα που πραγματοποιούμε προσπαθούμε το ίδιο το μηχάνημα να ανιχνεύει το πρόβλημα και μάλιστα στο συντομότερο δυνατό στάδιό του».
Παράλληλα, ο ίδιος, μαζί με επιστημονική ομάδα συνεργατών, πραγματοποιεί έρευνα σχετικά με τη Μηχανική Οραση. «Στοχεύουμε σε ένα λογισμικό, το οποίο θα μεταφράζει τη νοηματική γλώσσα σε κείμενο. Ο χρήστης θα στέκεται μπροστά σε μια κάμερα, θα χρησιμοποιεί την παλάμη του για να "μιλά" με τη νοηματική γλώσσα και αυτομάτως αυτό θα μετατρέπεται στην οθόνη σε γραφή», συνεχίζει.
«Η διαδικασία της επιστημονικής έρευνας απαιτεί κάτι πολύ περισσότερο από τη λεγόμενη "δουλειά του μυρμηγκιού". Μπορεί να δουλεύεις για ολόκληρα χρόνια πάνω σε κάτι και κανείς να μην ξέρει αν τελικά αυτό θα χρησιμοποιηθεί ποτέ», λέει.
«Γι αυτό παίρνεις αναμφισβήτητα χαρά, όταν βραβεύεσαι. Παρ όλα αυτά, η βράβευση δεν θα αλλάξει κάτι από όσα κάναμε έως τώρα. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι η αίσθηση της προσφοράς»...

ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΙΟΣ
Δημιουργεί όραση για τους υπολογιστές

Συνδυάζει την πληροφορική με τη βιολογία. Προσπαθώντας να αντιγράψει τη φύση, αναπτύσσει λογισμικό το οποίο θα επιτρέπει στους υπολογιστές να αναγνωρίζουν εικόνες με μεγαλύτερη ακρίβεια, βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο ένα ευρύτατο φάσμα εφαρμογών, από τις ιατρικές διαγνώσεις μέχρι την οδήγηση! Μεταξύ των ερευνητικών του προσπαθειών συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία λογισμικού το οποίο θα μεταφράζει τη νοηματική γλώσσα σε κείμενο, διευκολύνοντας έτσι την επικοινωνία με άτομα που έχουν πρόβλημα ακοής. Σημαντική είναι η συμβολή του στις τεχνικές απεικόνισης που χρησιμοποιούνται στην ιατρική (MRI scanners).
Ο Νίκος Παραγιός ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και στη συνέχεια τα μεταπτυχιακά του στο INRIA της Γαλλίας. Αφού εργάστηκε μερικά χρόνια ως ερευνητής στο εργαστήριο Siemens Corporate Research, στις ΗΠΑ, επέστρεψε στη Γαλλία όπου σήμερα διδάσκει στο Ecole Centrale de Paris.
Ταυτόχρονα, είναι επικεφαλής του Medical Imaging and Computer Vision Group στο εργαστήριο Applied Mathematics and Systems laboratory (MAS). Η προσωπική ιστοσελίδα του βρίσκεται στη διεύθυνση http://vision.mas.ecp.fr

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΕΛΛΗΣ
Εριξε «φως» στα γονιδιώματα

Στην προσπάθεια καλύτερης κατανόησης του ανθρώπινου γονιδιώματος εστιάζεται η εργασία του, η οποία βασίζεται σε αλγόριθμους και τεχνικές ανάλυσης που επιτρέπουν τη σύγκρισή του με τα γονιδιώματα άλλων ζωντανών οργανισμών με στόχο την αναζήτηση «εξελικτικών αποτυπωμάτων», δηλαδή κοινών χαρακτηριστικών στον τρόπο με τον οποίο μια δεδομένη ακολουθία DNA εξελίχθηκε μέσα στον χρόνο.
Ο Μανώλης Κέλλης πραγματοποίησε το σύνολο των σπουδών του στο τμήμα Electrical Engineering & Computer Science του ΜΙΤ, όπου σήμερα διδάσκει ως επίκουρος καθηγητής. Εργάζεται στο διάσημο εργαστήριο Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory και διδάσκει το μάθημα «Computational Biology: Genomes, Networks, Evolution (6.895/6.085)». Διαθέτει προσωπική ιστοσελίδα (http://mit.edu/manoli/www ).

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ
Κρυπτογράφησε δεδομένα σε θόρυβο

Η πρωτοποριακή εργασία του αφορά την εφαρμογή της θεωρίας του χάους στην κρυπτογράφηση. Συγκεκριμένα, κατάφερε να «μεταμφιέσει» ένα μήνυμα σε θόρυβο, να το στείλει σε απόσταση 120 χιλιομέτρων μέσω υπόγειων οπτικών ινών και να το επανακτήσει στο άλλο άκρο, δημιουργώντας κατ αυτό τον τρόπο ένα σύστημα χαοτικής κρυπτογράφησης, ικανό να προσφέρει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας στη μετάδοση ευαίσθητων δεδομένων. Ο Απόστολος Αργύρης ξεκίνησε την ερευνητική του εργασία στην Ελλάδα έχοντας ολοκληρώσει το σύνολο των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών του μόνο σε ελληνικά πανεπιστήμια. Πέρασε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και συνεχίζει την έρευνά του σε έναν τομέα πολύ πρωτοπόρο ακόμη και για τα διεθνή πρότυπα. Διαθέτει προσωπική σελίδα (http://www.apostolosargyris.tk/ ), στην οποία περιέχονται ενδιαφέροντα στοιχεία για τον ίδιο και την εργασία του.

ΠΑΡΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ
Μηχανήματα που «κατανοούν» ήχους

Δουλεύει την ανάπτυξη μηχανικών συστημάτων ικανών να «ακούν» και σε έναν βαθμό να «κατανοούν» ήχους. Για παράδειγμα, μπορούν να εντοπίσουν έναν άνθρωπο που κινείται μεταξύ δωματίων ή να παρακολουθούν τον ήχο μηχανημάτων ώστε να εντοπίσουν τυχόν λειτουργικά προβλήματα. Οπως σημειώνει και ο συντάκτης του TR35 «πρόκειται για εργασία την οποία πρέπει να ακούσεις για να καταλάβεις». Σε ηλικία 32 ετών ο Πάρης Σμαραγδής έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο ΜΙΤ και συγκεκριμένα στο εργαστήριο Machine Listening Group. Μετά από τις σπουδές και μερικά χρόνια μεταδιδακτορικής έρευνας στο Media Lab, ο Πάρις Σμαραγδής μετακόμισε στο Mitsubishi Electric Research Laboratories. Στην προσωπική ιστοσελίδα του (http://web.media.mit.edu/paris/ ) εκτός από ενδιαφέροντα στοιχεία για τον ίδιο, μπορεί κανείς να ακούσει την εργασία του.

juliet

Αριθμός μηνυμάτων : 29
Registration date : 23/03/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης